Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Μια οπτική σχετικά με την έννοια της ασφάλειας.

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Ασφάλεια. 

Είναι μια λέξη που σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο  έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η ανθρώπινη ζωή θεωρείται το υπέρτατο αγαθό. Ακολουθεί η προσωπική και επιχειρηματική περιουσία και συνεχίζεται με ένα σωρό κλάδων που ο καθένας, για διαφορετικούς λόγους, χρήζει εφαρμογής ενός πλάνου ασφαλείας.

Δεν είναι κάτι καινούριο το παραπάνω και φυσικά όλοι έχουμε μια άποψη από την δική μας σκοπιά. Όμως η ερώτηση εδώ είναι καίρια. Πραγματικά γνωρίζουμε;.. Ξέρουμε δηλαδή πως να διασφαλίσουμε τον εαυτό μας , πώς να προλάβουμε και πώς να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις; Ειδικά στην Ελλάδα που δυστυχώς η ημιμάθεια είναι χαρακτηριστικό πολλών;

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά:  Η ασφάλεια δεν είναι υλικό αγαθό. Δηλαδή δεν έχει αντίτιμο που να πληρώνεται και να λαμβάνει κάποιος που θα αντιληφθεί με τις 5 αισθήσεις του (γεύση, ακοή, όραση, αφή, οσμή). Είναι μια υπηρεσία και σχέδιο , ως παροχή , και  μόνο σκοπό έχει να διατηρήσει το ομαλό της ροής των όποιων ενεργειών κάνουμε καθημερινά.


 
Επίσης η ασφάλεια σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι "ειδικοί" δεν διαμορφώνεται έτσι ώστε να εμποδίζει μόνο τις απειλές και να τις αντιμετωπίζει. Ένα πλάνο ασφαλείας διαμορφώνεται έτσι ώστε να διευκολύνει όσο είναι αυτό δυνατόν , μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας, τις καθημερινές ενέργειες.

Επί παραδείγματι:  Αν κάποιος άνθρωπος έχει ανάγκη να εργάζεται ή να κινείται σε ένα περιβάλλον που πρέπει να έχει καθημερινή πρόσβαση σε διάφορα μηχανήματα και υπηρεσίες, δεν μπορείς και δεν είναι σωστό να τον υποχρεώσεις να βάζει 10-100 διαφορετικά πιστοποιητικά χρήσης (κάρτες, κλειδιά, κωδικούς κτλ. ) γιατί είναι 100% σίγουρο ότι κάποια στιγμή λόγω φόρτου εργασίας ή επειδή απλά δεν θα θυμάται,  απλά θα τα καταργήσει,  και θα κάνει την δουλειά του όπως έκανε και πριν.

Το δόγμα εδώ είναι να προσπαθήσεις να δώσεις στον χρήστη ένα ασφαλές περιβάλλον με τις δυνατόν λιγότερες παρενοχλήσεις στην καθημερινή του δράση/ενέργεια. Για τον σκοπό αυτόν , στο παραπάνω παράδειγμα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να του δώσεις μία λύση όπου με ένα μόνο πιστοποιητικό χρήσης θα μπορεί να λειτουργεί σε όλες τις άλλες υπηρεσίες και μηχανήματα , διατηρώντας όμως και την δυνατότητα των πολλαπλών κωδικών από πίσω , για να τηρηθεί και το πρότυπο ασφαλείας.  Εν ολίγοις, μια υπηρεσία single sign on. Μια υπηρεσία δηλαδή όπου το κλειδί χρήσης που θα κατέχει, θα έχει ενεργοποιήσει όλα τα άλλα, αλλά εκείνος δεν θα χρειάζεται παρά μόνο μια έξτρα κίνηση στον καθημερινό φόρτο εργασίας του.

Αλλά ας μην μπερδευόμαστε.  Αυτό δεν είναι μόνο στον ηλεκτρονικό τομέα. Είναι και στην καθημερινότητα μας. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε ψαχτεί σε τσέπες για κλειδιά Ι.Χ., κλειδιά σπιτιού, μαγαζιού, ντουλαπιού κοκ. Αν είχατε όμως μια μόνο μαγνητική κάρτα με όλα τα κλειδιά εκεί πάνω καταχωρημένα και εσείς χρειαζόσασταν μόνο ένα κωδικό για να τα ανοίξετε;..

Πέρα,  όμως,  των μικρολεπτομερειών που ανέφερα παραπάνω προς χάριν της περιγραφής πως η ασφάλεια δεν πρέπει να είναι εμπόδιο αλλά διευκόλυνση και μάλιστα με τρόπο εξασφάλισης στοιχείων, ας πάμε και στην λεπτομέρεια της φυσικής ασφάλειας του ανθρώπου.

Σε παλαιότερα άρθρα μου έχω γράψει σχετικά με την ασφάλεια στο σπίτι, στον χώρο εργασίας κοκ. Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται λίγο , καθώς ασχολούμαστε με τον πιο αδύναμο κρίκο σε αυτή την αλυσίδα που δεν είναι άλλος παρά το ανθρώπινο στοιχείο.
Στο κομμάτι αυτό για να μπορείς να εφαρμόσεις κάποια θέματα και σχέδια στο πλάνο ασφαλείας επιβάλλεται να εκπαιδεύσεις ή τουλάχιστον να κάνεις κάποιον να αντιληφθεί ότι όσες ενέργειες μπαίνουν πρόσθετα στην ζωή του , είναι για την δική του διευκόλυνση.

Δηλαδή όταν ζητάς από κάποιον επιχειρηματία να περάσει το προσωπικό του από μια 6μηνη εκπαίδευση εκκένωσης χώρου/πρώτων βοηθειών/χρήσης μέσων προστασίας (π.χ. πυροσβεστήρας) είναι όχι επειδή θέλεις να τον φορτώσεις με έξοδα και απώλεια παραγωγής των υπαλλήλων του.., αλλά επειδή σε μια περίπτωση φυσικής καταστροφής (σεισμός, πυρκαγιά, κτλ. ) οι άνθρωποι που είναι και το δυναμικό της επιχείρησης του, αν δεν γνωρίζουν τι και πως να το κάνουν, μπορεί να τραυματιστούν ή ακόμα και να σκοτωθούν. Αυτό μετά μπορεί να επιφέρει τεράστιες νομικές κυρώσεις στην επιχείρηση αλλά και στον ίδιο τον επιχειρηματία.

Ας μιλήσουμε τώρα και για το τι γίνεται στην περίπτωση που μιλάμε για εργασιακό χώρο που δεν είναι τόσο μεγάλος ή για ατομικές περιπτώσεις και κρίσεις... Είναι τόσα πολλά πραγματικά που και λίστα να υπήρχε ως καταγραφή δεν θα πιάναμε ποτέ το θέμα σωστά. Θα επικεντρωθώ όμως σε περιπτώσεις που αφορούν την υγεία μας, όπως η περίπτωση κάποια καρδιακής προσβολής, ή μιας πυρκαγιάς σε ένα περιουσιακό μας στοιχείο ή ακόμα και σε μαγειρικό σκεύος.. Πόσοι πραγματικά γνωρίζουν πως να αντιδράσουν;

Όλα αυτά είναι θέματα πολύ σοβαρά που δυστυχώς στην Ελλάδα παίρνονται ελαφριά την καρδιά και όλοι λένε.. έλα μωρέ.. έχουμε τόσα οικονομικά προβλήματα τώρα. .με αυτά θα ασχοληθούμε;. Μέχρι να βρεθούν σε δυσάρεστη θέση λόγω όπως είπα των παραπάνω (πρόβλημα υγείας ή/και περιουσιακού στοιχείου) και να ψάχνουν ποιόν να κατηγορήσουν , εκτός από τον ίδιο τους τον εαυτό γιατί ποτέ οι ίδιοι δεν το σκέφτηκαν να εκπαιδευτούν.

Μην μου πει κανείς τώρα ότι είναι δουλειά του κράτους να μας προστατεύει.. γιατί το να μας βάλει από ένα γιατρό, πυροσβέστη, αστυνομικό ανά ένα πολίτη, δίπλα μας , είναι γελοίο όπως και αυτός που το σκέφτεται ως λύση. Η λύση είναι να δραστηριοποιηθούμε οι ίδιοι και να μάθουμε τι εστί ασφάλεια. .. να μην το κρίνουμε με την ηλίθια λογική του πληρώνω και παίρνω ένα αγαθό γιατί πρόκειται απλά για επένδυση απόσβεσης ρίσκου.

Με αυτά και με αυτά , καταλήγω πάλι στο αρχικό που έλεγα. Η ασφάλεια είναι ένας τομέας που πρέπει εμείς ως ειδικοί να δώσουμε στον κόσμο να αντιληφθεί ότι δεν είναι ούτε εμπόδιο στην καθημερινότητα του, ούτε απώλεια χρόνου και παραγωγής σε ένα εταιρικό οργανισμό. Πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι είναι κάτι που κάνει ακριβώς το αντίθετο δηλαδή  διατηρεί την ομαλή καθημερινότητα μας, διατηρεί την παραγωγικότητα και την δυνατότητα ύπαρξης μιας εταιρίας ακόμα και στις χειρότερες περιπτώσεις και έχει πολύ υψηλή απόδοση επιστροφής επένδυσης , στην πολύ πιθανή περίπτωση να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ως υπηρεσία/σχέδιο.

Από την μεριά μας ως ειδικοί επίσης, πρέπει να περάσουμε στον ίδιο μας τον εαυτό ότι το να διασφαλίσουμε το αντικείμενο εργασίας δεν μας κάνει θεούς και ούτε είναι σωστό να αλλάζουμε όλο τον τρόπο λειτουργίας του αντικειμένου, για να ενεργοποιηθεί ένα πλάνο σχέδιο ασφαλείας, ... το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε αυτό που υπάρχει .. και όχι να το αλλάξουμε για να διασφαλιστεί.