Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Αμερικανικές κινήσεις προς την Ελλάδα.....

Αμερικανικές κινήσεις προς την Ελλάδα.....

γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Λίγες ώρες από το ξέσπασμα των επεισοδίων στη γειτονική Τουρκία, ανακοινώθηκε ότι το περιβόητο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί τελικά στις αρχές Ιουλίου.
Aρχές Ιουλίου με ένα μήνα καθυστέρηση από τις αρχές Ιούνη όταν πλέον θα έχει ξεμπερδέψει από το άγχος του συνεδρίου της Ν.Δ. και έχοντας, όπως ο ίδιος πιστεύει, ενώσει τη γαλάζια παράταξη την ίδια στιγμή που θα έχει βγάλει από το πλάνο τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.


Και ενώ η Τουρκία δέχεται πλήγματα από την Αμερική - ενδεικτική είναι η δήλωση του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι : «Μας ανησυχούν τα δημοσιεύματα (σχετικά με τη χρήση) υπέρμετρης βίας από την (τουρκική) αστυνομία. Προφανώς ελπίζουμε ότι θα διεξαχθεί μια σε βάθος έρευνα για τα περιστατικά αυτά και θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση από μέρους των δυνάμεων της αστυνομίας», μια δήλωση χαστούκι στη κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- την ίδια φαίνεται ότι οι Αμερικάνοι αρχίζουν να κοιτούν ξανά προς τη χώρα μας.


Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Ν.Υόρκη όπου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Φόρουμ που συνδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, στις 5 και 6 Ιουνίου με θέμα: «Ελλάδα: αξιοποίηση των ευκαιριών».

Ταυτόχρονα τέλος του μήνα, λίγες μέρες πριν από την αναχώρηση Σαμαρά στις ΗΠΑ, φθάνει στην Αθήνα ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Άμυνας Ντέρεκ Σολέ. Ο Ντέρεκ Σολέ είναι άνθρωπος του περιβάλλοντος Ομπάμα και από τα άτομα που είχαν εργαστεί κατά τη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής του εκστρατείας προκειμένου ο Μπάρακ Ομπάμα να κατακτήσει τον προεδρικό θώκο.


Στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνονται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, η ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία και φυσικά το Αιγαίο και τα Ελληνοτουρκικά.Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή η επίσκεψη θα κρίνει και θα οριστικοποιήσει το ραντεβού Ομπάμα - Σαμαρά , γι΄αυτό μην σας κάνει εντύπωση αν μέχρι τότε δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία.
Άλλοι πάλι λένε ότι ίσως ο Ντέρεκ Σολέ να μεταφέρει στη κρυφή ατζέντα της συνάντησης μήνυμα από τον Μπάρακ Ομπάμα προς τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς θα έχει προηγηθεί η συνάντηση Ομπάμα Μέρκελ στις 18-19 Ιουνίου στο Βερολίνο.
Το μόνο που πρέπει να θεωρούμε σίγουρο είναι ότι η αμερικάνικη πλευρά θα πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει στάση και στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής. Είναι γνωστό ότι οι Αμερικάνοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την κάθοδο της Gazprom.