Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας ΕΡΤ.

Το πλήρες σχέδιο νόμου περιλαμβάνει 17 άρθρα που αφορούν στον τρόπο, τον σκοπό και τους πόρους της νέας ΕΡΤ και θα εξεταστεί κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, «συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για την ελληνική ραδιοφωνία, διαδίκτυο (ίντερνετ) και τηλεόραση που λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και  έχει έδρα την Αθήνα. Η επωνυμία της εταιρείας είναι «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε» (στο εξής: ΝΕΡΙΤ- Α.Ε.).

Ο διακριτικός τίτλος της εταιρείας θα καθοριστεί  με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ύστερα από εισήγηση του
Εποπτικού Συμβουλίου, που για το σκοπό αυτό θα διεξάγει έρευνα αγοράς και μελέτες. Η ΝΕΡΙΤ Α.Ε είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και  εποπτεύεται από το Κράτος. Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια». 
Ως προς τον σκοπό της λειτουργία της, η κυβέρνηση επιδιώκει «Η ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. να αποβλέπει στην εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας
ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, με την οργάνωση, εκμετάλλευση και λειτουργία  τηλεοπτικών, διαδικτυακών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και την παροχή κάθε  είδους οπτικοακουστικών υπηρεσιών. Δεν επιδιώκει την απόκτηση κέρδους και συμβάλλει  στην ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του κοινού».
Το στρατηγικό σχέδιο προβλέπεται να είναι δεκαετές, καθορίζεται με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου,και περιλαμβάνει τους γενικούς αναπτυξιακούς  στόχους της Εταιρίας, τα αναγκαία μέσα για την επίτευξή τους, το συνολικό κόστος των  δραστηριοτήτων της Εταιρίας και τον τρόπο χρηματοδότησής τους.
Την ίδια ώρα, σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο της νέας ΕΡΤ η κυβέρνηση προτείνει ο Διευθύνων Σύμβουλος να καταρτίζει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε., το οποίο  εγκρίνεται από το Διοικητικό και από το Εποπτικό Συμβούλιο της Εταιρίας.
Το επιχειρησιακό σχέδιο θα είναι ετήσιο και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο:  Τους επιδιωκόμενους στόχους κάθε σταθμού και κάθε δραστηριότητας της Εταιρίας,  εκφρασμένους σε ποσά και ποσοστά και το αντίστοιχο προϋπολογιζόμενο κόστος. Τις ειδικότερες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την επίτευξη των ανωτέρω  στόχων. Τα αναγκαία κεφάλαια και τον τρόπο κάλυψής τους. Τους ετήσιους χρηματοοικονομικούς, ποιοτικούς και επιχειρησιακούς δείκτες. Τις υποχρεώσεις προς τους καταναλωτές και την πρόβλεψη αποζημιώσεων. Τις προϋποθέσεις και τις παραδοχές επίτευξης των στόχων. Τις εσωτερικές διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου της πραγματοποίησης των  ανωτέρω στόχων. 
Σχετικά με το μετοχικό κεφάλαιο της νέας δημόσιας τηλεόρασης «Το μετοχικό κεφάλαιο της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. ανήκει αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο, στο  όνομα του οποίου έχει εκδοθεί ένας ονομαστικός και αναπαλλοτρίωτος τίτλος. Το αρχικό  μετοχικό κεφάλαιο της ΝΕΡΙΤ- Α.Ε είναι εκείνο που προκύπτει μετά την απογραφή και  αποτίμηση των περιερχόμενων σε αυτή περιουσιακών στοιχείων, ενεργητικών και  παθητικών, του καταργηθέντος ενιαίου φορέα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Α.Ε. Πόροι της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. είναι: Έσοδα από ανταποδοτικό τέλος, ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της  δημόσιας υπηρεσίας. Έσοδα από διαφημίσεις, και έσοδα από κάθε άλλη πηγή. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου για θέματα  Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της  ΝΕΡΙΤ Α.Ε., και αφού ληφθεί υπόψη η κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις στη  δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθορίζεται το ύψος του ανταποδοτικού τέλους και τα υπόχρεα  για την καταβολή του πρόσωπα. 
Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. απαρτίζεται από τους Υπουργούς α)  Οικονομικών, β) Πολιτισμού & Τουρισμού και γ) τον Υπουργό που είναι εκάστοτε αρμόδιος  για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης. Συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση μια φορά το  χρόνο, κατά το πρώτο τρίμηνο του ημερολογιακού έτους, και εκτάκτως οποτεδήποτε, με πρωτοβουλία του Υπουργού που είναι αρμόδιος για θέματα Τύπου και Μέσων  Ενημέρωσης. Ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης απευθύνει τη σχετική πρόσκληση το αργότερο μια εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση.
Όπως σημειώνεται, ο Φορέας Επιλογής δημοσιεύει χωριστές ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για  πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου αφενός και την πλήρωση των μελών  του Διοικητικού Συμβουλίου αφετέρου. Οι προσκλήσεις περιλαμβάνουν αναλυτική  κατάσταση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που πρέπει να διαθέτουν ο  Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και τη  μέθοδο αξιολόγησης των υποψηφίων. Στις προσκλήσεις προσδιορίζονται τα καθήκοντα και  οι υποχρεώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του Διοικητικού  Συμβουλίου, καθώς και η εκάστοτε προβλεπόμενη αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου και αποζημίωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις  συνεδριάσεις αντιστοίχως. Δεν επιτρέπεται η υποβολή υποψηφιότητας από το ίδιο  πρόσωπο παραλλήλως για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και τη θέση του μέλους  του Διοικητικού Συμβουλίου. 
Ο έλεγχος της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. ως προς το εκπεμπόμενο πρόγραμμα και την τήρηση των  προγραμματικών υποχρεώσεων γίνεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το  οποίο δημοσιεύει ετησίως σχετική έκθεση.
Η ΝΕΡΙΤ- Α.Ε. προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και  ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής, καθώς και με συμβάσεις έργου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ύστερα από σχετική προκήρυξη, τηρώντας τις αρχές  της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισότητας. Κατ’ εξαίρεση, η ΝΕΡΙΤ-Α.Ε., ύστερα από πρόταση του Προέδρου και Διευθύνοντος
Συμβούλου της εταιρείας, μπορεί να αναθέτει απευθείας την εκτέλεση ορισμένου έργου σε  δημοσιογράφο, σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, λογοτέχνες ή  άλλους καλλιτέχνες, με την επιφύλαξη του κοινοτικού δικαίου. Ο χρόνος εκτέλεσης και οι  ειδικότεροι όροι καθορίζονται πάντοτε με τη σύμβαση.  Οι πάσης φύσεως αποδοχές του προσωπικού καθορίζονται ανάλογα με τα τυπικά  και τα ουσιαστικά προσόντα και τα καθήκοντα που ασκεί το προσωπικό και ειδικότερα με  την ατομική σύμβαση εργασίας που συνομολογείται με την ΝΕΡΙΤ-Α.Ε.