Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΣΙΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ!



Η πρώτη προσπάθεια «εξορθολογισμού» της ΕΡΤ τα τελευταία τρία χρόνια είχε την υπογραφή του τελευταίου εκπροσώπου της κυβέρνησης Παπανδρέου, κ. Ηλία Μόσιαλου. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επιχειρήσει να προχωρήσει σε μια αναδιάταξη των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε.

Το σχέδιο που είχε παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου δεν είχε προχωρήσει, αφού είχε συναντήσει τις αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και στελεχών του τότε κυβερνόντος κόμματος. Ο κ. Μόσιαλιος εκείνη την εποχή είχε καταθέσει χρονοδιάγραμμα με επίκεντρο το κλείσιμο της ΕΤ-1 σε διάστημα ολίγων εβδομάδων.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ, όχι μόνο επειδή οι πολιτικές εξελίξεις τον πρόλαβαν, με την παραίτηση του κ. Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά και διότι στον κλειστό πυρήνα των συνεργατών του κ. Παπανδρέου, ο κ. Μόσιαλος δεν βρήκε ποτέ υποστηρικτές.

Συγκεκριμένα το σχέδιο Μόσιαλου περιελάμβανε:

- Κλείσιμο της Ετ- 1

- Κλείσιμο του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση

-Υποστήριξη της Ετ-3 μέσω του πανελλαδικού δικτύου της ΕΤ-!

-Μετατροπή της ΝΕΤ σε ενημερωτικό – ψυχαγωγικό κανάλι

-Μετατροπή του «πρίσμα+» σε ψηφιακό κανάλι το οποίο θα απευθύνεται σε ΑΜΕΑ

-Αναβάθμιση της ΕΡΤ World

-Κατάργηση γενικών διευθύνσεων και συγχώνευσή τους στο Συμβούλιο Γενικών
Διευθυντών

- Σύσταση επιτροπή με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος των ελληνικών ΜΜΕ

-Διοικητική ενοποίηση 19 ραδιοφωνικών σταθμών

-Συγχώνευση των τριώ ραδιοφωνικών σταθμών της Βορείου Ελλάδος (ΕΡΤ - 3)

-Κατάργηση 15 Μεσαίων – διατήρηση 3

-Αξιολόγηση και μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού στη γενική διεύθυνση πολυμέσων

-Κατάργηση του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων καθώς και το Εθνικό Οπτικοακουστικό αρχείο

- Καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης



Τότε που ο Ηλίας Μόσιαλος είχε ανακοινώσει το σχέδιο για τη δημόσια τηλεόραση ο Σίμος είχε αντιδράσει.



Αναλυτικά είχε δηλώσει τα ακόλουθα μέσω δελτίου τύπου που είχε εκδόσει:

"Η ΕΡΤ είναι δημόσια περιουσία. Η συρρίκνωση και απαξίωσή της είναι προς όφελος ιδιωτικών και ξένων συμφερόντων και δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου βουλευτής Ευβοίας, τομεάρχης ΜΜΕ της Ν.Δ εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση της δημόσιας τηλεόρασης.

Ο Σίμος Κεδίκογλου, που βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επεσήμανε ότι οι αλλαγές που προσπαθεί να φέρει ο κ. Μόσιαλος είναι στην τελείως λάθος κατεύθυνση.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν καταθέσει τις θέσεις και την αναλυτική πρόταση της Ν.Δ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν κατανοεί το όφελος από το κλείσιμο της ΕΤ1 , από την κατάργηση των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων και κυρίως δεν καταλαβαίνει τη λογική του κλεισίματος των συχνοτήτων ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος καταπάτησής τους από ξένα τηλεοπτικά κανάλια.

Όπως τόνισε κλείνουν συχνότητες, απολύονται εργαζόμενοι και απαξιώνεται η δημόσια περιουσία τη στιγμή που θα μπορούσε το υπάρχον δυναμικό να αξιοποιηθεί με πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο για την ΕΡΤ, αλλά και για την ελληνική οικονομία. «Πιστεύουμε- είπε- στο δυναμικό της ΕΡΤ, πιστεύουμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και να παίξει αναπτυξιακό ρόλο και να χρησιμοποιηθούν τα δορυφορικά προγράμματα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Η ΕΡΤ μπορεί να είναι πλεονασματική, οικονομικά ανεξάρτητη και να πληροί τα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτεί ο Έλληνας πολίτη. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε στο πλευρό σας».

Τέλος, ο Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο για δημοκρατικό έλλειμμα στον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι όσον αφορά στο σκάνδαλο που έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη μεταφορά και διανομή του δορυφορικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης δίνουν πέντε δευτερόλεπτα στην επιχειρηματολογία του βουλευτή και μισή ώρα στην επιχειρηματολογία ενός υπαλλήλου."