Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Mατιά ειδήσεων.

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα την εκταμίευση ολόκληρης της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, τόνισε σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού, την ανεργία που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αλλά και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διαρθρωτικές αλλαγές.


Στις 10.30 το πρωί ( ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Σαμαρά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, συνάντηση την Τετάρτη στο Βουκουρέστι και η σημερινή).



Σε μία λιτή δήλωση στήριξης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικροτούν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Τονιζουν ότι αναμένουν την έκθεση της τρόικας για να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις.


Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται με φόντο τις διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας, οι 27 έφτασαν σε μια «συμφωνία» για μια «σταδιακή εφαρμογή από το 2013» της ενιαίας εποπτικής αρχής των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπέιλι, στο λογαριασμό του Twitter.


Σε φάση ολοκλήρωσης έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα για τα εργασιακά και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το πρωί της Πέμπτης εστάλη από τον υπουργό Εργασίας το email με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις σχετικές αλλαγές.


Έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup προωθείται στις 29 Οκτωβρίου, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία Ελλάδας - τρόικας, η οποία εκτιμάται ότι μέχρι τότε θα έχει επιτευχθεί, ώστε τα προτεινόμενα μέτρα να λάβουν το πράσινο φως των εταίρων.

Μήνυση της ελληνικής κυβέρνησης κατά της βρετανικής εφημερίδας Guardian, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, αναφορικά με δημοσίευμα που έκανε λόγο για βασανιστήρια σε συλληφθέντες αντιφασιστικής μοτοπορείας κατά την κράτησή τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.



Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της νέας γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει για σήμερα ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.


Ενας 65χρονος νεκρός (άνεργος ναυτεργάτης μέλος του ΠΑΜΕ) απο ανακοπή καρδιάς και 4 τραυματίες, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, κατά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Οι δύο πολίτες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με τραύματα στο κεφάλι και στα άκρα ενώ οι δύο αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί με εγκαύματα στο νοσοκομείο.




Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για τις 14 Νοεμβρίου προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ο κ. Παναγόπουλος επανέλαβε ότι όλα τα βάρη έχουν πέσει πάνω στους μισθωτούς και τους χαμηλοσυνταξιούχους, «ενώ αυτοί που ευθύνονται βρίσκονται στο απυρόβλητο».

Ισχυρή στήριξη στον πρωθυπουργό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας χθες στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας.Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά, προσδιορίζοντας για τον Φεβρουάριο του 2013 τη διεξαγωγή του Συντακτικού, όπως το ονομάζει, Συνεδρίου του Κινήματος.


Ξεκάθαρο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ελλάδα Αύριο». Προηγείται με 3,5 μονάδες διαφορά από την ΝΔ. Εντυπωσιακά είναι τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τελευταία θέση μαζί με την ΔΗΜΑΡ με 5,5%. Αντιθέτως η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά.

Προκειμένου να σταματήσει η αναστάτωση στους δρόμους της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός αποφάσισαν να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι ή να μετακινούνται με ελικόπτερο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προχωρούν σε αυτή την κίνηση καθώς οι αυτοκινητοπομπές τους προκαλούν αναστάτωση στους δρόμους της Μόσχας, με την αστυνομία να κλείνει τους δρόμους και η κίνηση αυξάνεται.


Αυξάνονται τα επίπεδα φτώχειας στη Γερμανία και την Ιταλία λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, περίπου 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία είναι φτωχοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να ολισθήσουν στη φτώχεια, παρά τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που γνωρίζει η χώρα τους.