Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ειδήσεις.......

Αρχίζει σήμερα ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα με στόχο να κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ αλλά και να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση των 89 προαπαιτούμενων δράσεων που έχουν θέσει οι δανειστές μας πριν την εκταμίευση της δόσης. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν κλειστά επαγγέλματα, άνοιγμα αγορών, δημιουργία συστήματος δημόσιων προμηθειών, ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και εργασιακά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε χθες ότι η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί το Νοέμβριο. Παράλληλα επανέλαβε ότι η επιμήκυνση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι ότι απαιτεί παραπάνω χρήματα.


Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση, χωρίς όμως να αναλάβει δεσμεύσεις για τα αιτήματα της Αθήνας, όπως η καταβολή της επόμενης δόσης και η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, κόμισε στην χθεσινή της συνάντηση με τον πρωθυπουργό η Άγκελα Μέρκελ.


Τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ενημέρωσαν τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τόσο για την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, όσο και για το πρόσφατο Eurogroup. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό.

Διαδοχικές επαφές με τον πρωθυπουργό αυτή την ώρα και τον Έλληνα ομόλογό του σε λίγο έχει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στις 13:30 θα γίνουν δηλώσεις και στη συνέχεια ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κ. Νταβούτογλου.

Δραματικά «έξω» παραδέχεται ότι έπεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις προβλέψεις του για την οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας - και όχι μόνο - κατά την διετία 2010-2011. Στην περίπτωση της Ελλάδας το Ταμείο «αστόχησε» στους υπολογισμούς του κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά για τα δύο χρόνια.Η επισήμανση αυτή έχει γίνει από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου, κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ. Ουσιαστικά το ΔΝΤ προσπαθεί στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία να εξηγήσει γιατί οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις χώρες που εφαρμόζουν Μνημόνια, αποδείχτηκαν τόσο λανθασμένες στην πορεία με τρανότερο παράδειγμα την Ελλάδα.

Αποστάσεις από την απαίτηση της τρόικας για άμεσες απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα κρατούν Γάλλοι αξιωματούχοι της Oμάδας Δράσης.
Τάσσονται υπέρ της κινητικότητας του προσωπικού στον δημόσιο τομέα αλλά κατά των απολύσεων.

Τη μεταφορά της έδρας της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο, αποφάσισε η διοίκηση του ομίλου, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εταιρικής του δομής.


Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού διοργανώνει τη δράση Περιβάλλον και Πολιτισμός, στοχεύοντας στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.147 μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της επικράτειας συμμετέχουν στον εορτασμό από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι και τις 14 του μήνα.