Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ειδήσεις....

Σήμα κινδύνου στην κοινή γνώμη, αλλά και σε εσωκομματικό επίπεδο, εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη όσον αφορά την κρισιμότητα των επόμενων ημερών για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς εξαντλείται η δυνατότητα να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.


Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι ο χρόνος τρέχει, και "αν θέλουμε να πάρουμε τη δόση πριν τελειώσουν τα διαθέσιμα του κράτους πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα".
Ο κ. Στουρνάρας συμπλήρωσε πως αν δεν πάρουμε τη δόση θα πεινάσουμε και πως σήμερα ζούμε επειδή είχαμε πάρει τις προηγούμενες δόσεις.




Την τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το πακέτο των νέων μέτρων, θα κληθούν να επικυρώσουν σε νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα  το μεσημέρι στη Βουλή οι κυβερνητικοί εταίροι. Τα βλέμματα των πολιτικών αρχηγών είναι στραμμένα στις κοινοβουλευτικές ομάδες, αφού στόχος είναι να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή με μηδενικές απώλειες.



Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την τρόικα και να την φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, θέτοντας άπαντες - ακόμα και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους- προ των ευθυνών τους παρά τις ενστάσεις που διατυπώνουν.


Η πιθανότερη ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup θεωρείται η Τρίτη 30 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες απορούσαν με τα σενάρια που ήθελαν να γίνεται η συνεδρίαση των 17 της ευρωζώνης μέχρι την Παρασκευή. «Από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία η τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να οριστεί και ημερομηνία διεξαγωγής έκτακτου Eurogroup» σημείωνε Ευρωπαίος αξιωματούχος.


Την ανεξαρτητοποίηση του γνωστοποίησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Όπως ανέφερε δεν πρόκειται να ψηφίσει το επερχόμενο πακέτο μέτρων.


Εισήγηση για μηδενικό αφορολόγητο στο νέο ενιαίο φόρο για τα ακίνητα εξετάσθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Στόχος είναι από τον νέο φόρο, στον οποίο θα ενοποιηθούν ο φόρος ακίνητης περιουσίας και το τέλος ακίνητων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία κάθε χρόνο περί τα 3 δισ ευρω.


Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την απαράδεκτη εικόνα που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα η Πανεπιστημιούπολη στη Θεσσαλονίκη από τα σκουπίδια παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μαδεμλής.


Αίτηση για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής που του έχει επιβληθεί με περιοριστικά μέτρα υπέβαλε ο εξάδελφος και πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, επικαλούμενος σοβαρά και επιδεινούμενα προβλήματα υγείας, καθώς πάσχει από φυματίωση.



Αποσύρεται από το νομοσχέδιο για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ η διάταξη με την οποία υπάγονταν στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται για τη στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου και των δημοσίων επιχειρήσεων.



Σε συμφωνία για την εξαγορά της Olympic Air από τον όμιλο της Μarfin Ιnvestmen Group (ΜΙG) προχώρησε η Aegean. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της MIG, το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεταισε 72 εκατ. ευρώ σε μετρητά και θα καταβληθεί τμηματικά.
Πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και παράλληλη αύξηση του δημόσιου χρέους σημειώθηκε στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δημοσιεύτηκαν χθες  22 Οκτωβρίου.

Τις θέσεις τους για Συρία, Λιβύη και Ιράν παρουσίασαν Ομπάμα και Ρόμνεϊ, στην τρίτη και τελευταία με συντονιστή με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μπομπ Σίφερ του CBS στη Φλόριδα, με τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο να προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις στην εξωτερική πολιτική που θεωρείται ως το προνομιακό πεδίο του αμερικανού προέδρου.
Σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση του αμερικανικού δικτύου CNN, 48% των ερωτηθέντων ανέδειξαν νικητή της τηλεμαχίας τον Ομπάμα και 40% τον Ρόμνεϊ.



Τα ακριβή κίνητρα που ώθησαν τον 30χρονο άνδρα να αποπειραθεί τη Δευτέρα να επιτεθεί στον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν θα επιχειρήσει να διελευκάνει σήμερα η φινλανδική αστυνομία. Ο συλληφθείς, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν ήταν μεθυσμένος.

Σχέδια για μια ειρηνευτική δύναμη στη Συρία, σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, προετοιμάζει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης, Ερβέ Λαντσούς.