Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

O «μαθητής» απέναντι στον «καθηγητή»!



Το 1979, όταν ο νεαρός τότε Γιάννης Στουρνάρας αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αποφάσισε να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο φημισμένο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μπήκε γρήγορα στο κλίμα και δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος προσαρμογής στο ιδιαίτερα απαιτητικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Την ίδια χρονιά ένας Ελληνας του εξωτερικού, που γεννήθηκε στην Ολλανδία και έζησε αρκετά χρόνια στην Αγγλία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρισκόταν στο προπτυχιακό στάδιο και είχε επιλέξει ένα από τα πιο περιζήτητα πτυχία του πανεπιστημίου, το PPE «Philosophy, Politics and Economics». Ο Γ. Στουρνάρας ανέλαβε να τον προετοιμάσει. Κάπως έτσι ξεκίνησε η γνωριμία μεταξύ των δύο αντρών. Η ζωή τα έφερε έτσι που έπειτα από 33 χρόνια γνωριμίας ο ένας έγινε υπουργός Οικονομικών και άλλος, ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε να τον ελέγχει σαν σκιώδης υπουργός.

Από την πρώτη ημέρα της γνωριμίας τους φάνηκε η διαφορετική κουλτούρα που είχαν όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν τα οικονομικά θέματα. Η διαφορά ηλικίας που έχουν δεν είναι μεγάλη - μόλις τέσσερα χρόνια. Ο Γ. Στουρνάρας ήταν μεν Αριστερός -όπως και οι περισσότεροι φοιτητές εκείνη την περίοδο- αλλά δεν ήταν τόσο πολιτικοποιημένος όσο ο Ευ. Τσακαλώτος. «Ηταν πιο Αριστερός τότε, αλλά δεν συμμετείχε ενεργά στις πολιτικές εκδηλώσεις, στις συζητήσεις στα αμφιθέατρα», θυμάται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν μέλος του εργατικού κόμματος στην Αγγλία αλλά και του δημοκρατικού αγώνα που είχε δημιουργήσει μια ομάδα Ελλήνων φοιτητών.

Παρά το γεγονός πως οι αντιπαραθέσεις τους γύρω από τα οικονομικά θέματα δίνουν και παίρνουν όλα αυτά τα χρόνια, πάντα υπήρχε αλληλοεκτίμηση μεταξύ τους.

Η σκληρή αντιπαράθεση στις... Αλπεις

Πολλές φορές, όταν άνοιγαν κουβέντα για την οικονομική πολιτική, συνήθως αυτή κατέληγε σε καβγά. Ωστόσο, αυτή η αντιπαράθεση δεν ήταν ικανή για να σταματήσει μια φιλία ετών. Μία από τις πιο δυνατές συγκρούσεις τους σημειώθηκε μέσα στα τούνελ των Αλπεων, όπου λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια.

Γυρνούσαν οδικώς από την Οξφόρδη στην Ελλάδα. Οδηγός ήταν ο Ευ. Τσακαλώτος, δίπλα του συνοδηγός ο Γ. Στουρνάρας και στο πίσω κάθισμα η σύζυγος του υπουργού οικονομικών Λίνα. Ενώ διέσχιζαν τις Αλπεις, άρχισαν να μιλούν για τις ιδεολογικές τους διαφορές. Ο Γ. Στουρνάρας υποστήριζε ότι στα μαθηματικά οικονομικά μπορεί να μπει και ο μαρξισμός μέσα, κάτι το οποίο δεν δέχονταν ο Ευ. Τσακαλώτος. Αυτό ήταν. Η μία κουβέντα έφερε την άλλη και οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα. Τώρα θυμούνται και οι δύο αυτό το περιστατικό και χαμογελούν.

Ο υπουργός Οικονομικών χάρηκε ιδιαίτερα μόλις πληροφορήθηκε πως ο «φίλος του, ο Ευκλείδης», θα είναι ο σκιώδης υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Τον χαρακτηρίζει πολύ καλό οικονομολόγο, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της πολιτικής οικονομίας, έχει ευρύτατη παιδεία και έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία. Μάλιστα, όπως σημειώνουν συνεργάτες τους, «θα αντιπαρατεθεί με έναν πολιτικό που ξέρει από οικονομικά και τον οποίο εκτιμά ιδιαίτερα».

Ο Γ. Στουρνάρας δεν έκρυψε τη χαρά του στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όταν είδε απέναντι του τον Ευ. Τσακαλώτο. «Ο μαθητής μου. Βέβαια, μου λέει ότι άλλα έλεγα τότε και άλλα υποστηρίζω σήμερα...», φέρεται να σχολίασε χαμογελώντας ο υπουργός Οικονομικών μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και τα πειράγματα μεταξύ των δύο συνεχίστηκαν για λίγη ώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Ο Γιάννης είναι ντόμπρος. Αυτά που λέει αυτά πιστεύει», τονίζει ο Ευ. Τσακαλώτος, που επισημαίνει τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές που έχει με τον Γ. Στουρνάρα. «Οσα αξιώματα και αν πήρε δεν έγινε ποτέ γιάπης. Το γεγονός αυτό, για μας τους Αριστερούς, έχει σημασία. Αυτός που ήταν αυτός είναι και τώρα και το εκτιμώ ιδιαίτερα αυτό» σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις, ο Ευ. Τσακαλώτος ήταν εκείνος που δημοσιοποίησε τη γνωριμία του με τον Γ. Στουρνάρα. «Να ευχηθώ στον υπουργό Οικονομικών, που τον ξέρω εδώ και τριάντα χρόνια, καλή τύχη γιατί, όπως λένε και οι Αγγλοι, θα τη χρειαστεί. Εχει να κάνει με μια οικονομία που είναι σε ελεύθερη πτώση». Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να μη χειροκρότησε στο τέλος, αλλά την παρακολούθησε ολόκληρη έχοντας ένα χαμόγελο ικανοποίησης για τον μαθητή του.