Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

FT Deutschland: Γερμανοί ειδικοί μελετούν το κόστος του... Grexit


Τουλάχιστον αίσθηση προκαλεί ο χρόνος της αποκάλυψης πως το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επεξεργάζεται το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και κυρίως το πόσο θα κοστίσει.


Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο Βερολίνο και συναντά την Άνγκελα Μέρκελ, η γερμανική έκδοση των Financial Times αποκαλύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, δηλαδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει συστήσει επιτροπή ειδικών στην οποία έχει αναθέσει να μελετήσει το σενάριο του... "Grexit", της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κυρίως το κόστος που αυτή θα επιφέρει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα την επιτροπή συνέστησαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε για να είναι «πλήρως προετοιμασμένοι» για ένα ενδεχόμενο «αρνητικό σενάριο» και για να εξεταστεί το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα «ντόμινο» στην ευρωζώνη.

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας έχει οριστεί ο Τόμας Στέφεν (CDU), υφυπουργός Οικονομικών και δεξί χέρι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το υπουργείο πάντως προσπάθησε να υποβαθμίσει την πληροφορία αυτή: «είχαμε δημιουργήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο μια ομάδα εργασίας για να μελετήσει την κρίση του κρατικού χρέους, η οποία αποστολή είχε να «μελετήσει όλα τα σενάριο, πιθανά και λιγότερο πιθανά», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα «νέο» ως προς αυτό. «Οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνησή τους να αντιμετωπίζει όλα τα σενάρια», πρόσθεσε ο Κότχαους.

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις προς την Ελλάδα από αρκετούς Γερμανούς βουλευτές συνεχίζονται, όπως και η αδιάλλακτη στάση του Βερολίνου έναντι της Αθήνας.
«Δεν μπορούμε να διαθέσουμε κι άλλα χρήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU Φόλκερ Κάουντερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Η θέση μου είναι ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε ούτε τις προθεσμίες ούτε το περιεχόμενο των αποφάσεων», συνέχισε ο Κάουντερ, επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει τώρα να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρίντερλε δήλωσε ότι το κόμμα του αρνείται να «πετάει» χρήματα σε ένα «βαρέλι χωρίς πάτο», όπως υποστήριξε. «Το να δώσουμε περισσότερα χρήματα χωρίς να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις δεν θα λύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε μιλώντας στην δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

Σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι Γερμανοί πολιτικοί επιχείρησαν να αποδραματοποιήσουν την σχετική συζήτηση. Ο Κάουντερ εκτίμησε ότι το σενάριο αυτό είναι «ακόμα μακρινό», αλλά «δεν θα αποτελούσε ένα πρόβλημα για το ευρώ».