Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Σάρωσαν τα μετάλλια οι Έλληνες μαθητές στην Αργεντινή



Τα καλύτερα μαθηματικά μυαλά ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης έχει η χώρα μας, η οποία ήρθε πρώτη στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που έγινε στην Αργεντινήαπό 4 έως 16 Ιουλίου.

Οι Ελληνες μαθητές άφησαν πολλά χιλιόμετρα πίσω τους Γερμανούς, Γάλλους, Ισπανούς, Ιταλούς, Ολλανδούς και άλλους μαθητές απ΄ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, που πήραν μέρος στον διαγωνισμό και κατέκτησαν ένα χρυσό μετάλλιο, ένα αργυρό, τρία χάλκινα μετάλλια και μια εύφημη μνεία.


Εξι μαθητές της Α' και Β' λυκείου πήραν μέρος από τη χώρα μας στον διαγωνισμό και οιέξι επέστρεψαν με ένα βραβείο στις αποσκευές τους.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο μαθητής της Β΄λυκείου από τα Τρίκαλα Παναγιώτης Λώλας, ο οποίος έχει διακριθεί πολλές φορές σε ανάλογους διαγωνισμούς, ενώ ξεκίνησε την... καριέρα του στα μαθηματικά από το δημοτικό με τη βοήθεια του πατέρα του. Σήμερα διαβάζει πολλές ώρες μόνος του καθώς τα μαθηματικά δεν απαιτούν μόνο ταλέντο αλλά και πολλές ώρες δουλειάς.
Δεύτερη χρονιά

Η Ελλάδα κατακτά Χρυσό μετάλλιο σε Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Τους μαθητές συνόδεψαν στην Αργεντινή ο αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Ανάργυρος Φελλούρης και ο μαθηματικός κ. Ευάγγελος Ζώτος. Οι διαγωνισμοί, καθώς και άλλες δραστηριότητες της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας χρηματοδοτούνται από το 2010 από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Οπως μάλιστα τόνισε ο γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ιδρύματος κ. Δημήτρης Αφεντούλης, «η μεγάλη επιτυχία των μαθητών δεν πρέπει και δεν μπορεί ν΄ αντιμετωπίζεται ως ένα μεμονωμένο γεγονός.

Απλά είναι η προβολή της ελληνικής μαθητιώσας νεολαίας που κρύβει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές προόδου όταν δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία είναι ένας φορέας που καλλιεργεί διαχρονικά και συστηματικά αυτή την προοπτική προόδου μέσα από την αγάπη για τη μαθηματική επιστήμη και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο το ίδρυμα Λάτση έχει αποφασίσει τη χρηματοδότηση και στήριξη των δράσεων».

Οπως τονίζει η Μαθηματική Εταιρεία οι Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου επιστημονικού επιπέδου όπου συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα στον χώρο των μαθηματικών από όλο σχεδόν τον κόσμο.

Οι μαθητές αυτοί με όπλο τους το μεγάλο ταλέντο τους στα μαθηματικά συνέχισαν τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες, δικαιώνοντας το έργο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που προετοιμάζει και υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτών των μαθητών πάντα σε εθελοντική βάση.

Τα περιοδικά που εκδίδει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία «Ευκλείδης Α» για μαθητές Γυμνασίου, «Ευκλείδης Β» για μαθητές Λυκείου και «Ο Μικρός Ευκλείδης» για το Δημοτικό αποτελούν υποστηρικτικό υλικό αυτών των διαγωνισμών, καθώς περιλαμβάνουν τα θέματα και τις λύσεις των Πανελλήνιων και Διεθνών διαγωνισμών κάθε χρονιάς, όπως επίσης και παρεμφερή ερωτήματα και προβλήματα επιμελημένα από τις Επιτροπές των διαγωνισμών.