Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Πώς κερδοσκοπούν οι Γερμανοί σε βάρος του ευρώ

Bild: Ο θάνατός σας, η ζωή μας - Έτσι βγάζουμε χρήματα σε βάρος των υπόλοιπων ευρωπαίων. Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, που αναφέρει ότι «η Γερμανία κερδίζει χρήματα χάρη στην κρίση του ευρώ».

Η γερμανική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild, γνωστή για τις επανειλημμένες επιθέσεις της εναντίον της Ελλάδας και την υποστήριξη ευρωσκεπτικιστικών θέσεων, υποστήριξε σε σημερινό της μακροσκελές άρθρο ότι "η Γερμανία κερδίζει χρήματα χάρη στην κρίση του ευρώ".


"Ειδικά το κράτος και οι καταναλωτές επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια", σημείωσε η εφημερίδα σε άρθρο που δημοσιεύει στην σελ. 2. Ο υπουργός Οικονομικών "Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κερδίζει μάλιστα χρήματα ακόμα κι όταν δανείζεται", χάρη στα αρνητικά επιτόκια για τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα, εξήγησε η Bild.

"Τους τελευταίους 30 μήνες η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ μέσω της αναχρηματοδότησης του χρέους της", ανέφερε, επικαλούμενη έναν αναλυτή. Αν προστεθεί στο ποσό αυτό "η αύξηση των φορολογικών εσόδων κι η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η εξοικονόμηση φτάνει τα 70 ως 100 δισ. ευρώ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο τομέας των ακινήτων επωφελείται επίσης από τα χαμηλά επιτόκια, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι λαμβάνουν πιστώσεις και οι τράπεζες οι οποίες ανακεφαλαιοποιούνται με χαμηλό κόστος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακόμα, οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις επωφελούνται από την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, συμπεραίνει η Μπιλντ.