Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η μισή Ευρώπη έχει κρίση και η Γερμανία πλεόνασμα 8 δισ...!


Πλεόνασμα καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο στη Γερμανία παρά το ότι την περίοδο αυτή στην ευρωζώνη κλιμακώθηκε η κρίση χρέους, με την Ισπανία να γίνεται το επίκεντρό της, ενώ επιβραδύνθηκε ο ρυθμός της ανάπτυξής της.

Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, τόσο η ιδιωτική κατανάλωση όσο οι εξαγωγές καθ' όλο το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυτού αυξήθηκαν κατά 0,30%-0,40%, κατά τι λιγότερο από το 0,50% του πρώτου τριμήνου φέτος.

Παράλληλα, τα φορολογικά έσοδα επίσης σημείωσαν αύξηση, ενώ θετική υπήρξε η διαμόρφωση των συνθηκών στη γερμανική αγορά εργασίας.

Με το συνδυασμό των στοιχείων αυτών, προέκυψε στο τέλος Ιουνίου για το πρώτο εξάμηνο πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό 8,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 0,6% του γερμανικού ΑΕΠ).

Αδιαμφισβήτητα, η γερμανική οικονομία αποτάσσει την ύφεση, η οποία πλήττει περιοχές της ευρωζώνης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, για ολόκληρο το 2011 ο γερμανικός προϋπολογισμός σημείωσε ένα έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ--σημαντικά χαμηλότερο από το επιτρεπόμενο στο κοινοτικό δίκαιο 3%.

"Έχουμε φθίνοντα ρυθμό ανάπτυξης, αλλά ισορροπημένη ανάπτυξη", εκτίμησε η ING Bank.

Το ότι φθίνει ο ρυθμός ανάπτυξης τεκμηριώνει ο δείκτης του βρετανικού οίκου οικονομικής έρευνας Markit ο οποίος όσον αφορά τη Γερμανία παραμένει κάτω από το 50, για το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος: στο 47,5 για τον Ιούλιο, στο 47 τον τρέχοντα μήνα.