Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Οι ειδήσεις της ημέρας με μια ματιά.

Σε συμβιβασμό για τη στρατηγική της επαναδιαπραγμάτευσης κατέληξαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση  οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, και Κουβέλης.
Ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην επιτάχυνση της υποβολής του αιτήματος για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα έχει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που συμμετείχε σε μέρος μόνον τη συνάντησης.


Ευρεία σύσκεψη για το μακροχρόνιο προγραμματισμό για την εξοικονόμηση πόρων θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών.Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί την Πέμπτη στις 16.30 στο υπουργείο, με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.

Μόνο δυο αποκρατικοποιήσεις, αυτές του Λαϊκού Λαχείου και του Κέντρου Ξένου Τύπου, μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός του 2012 ενημέρωσε το ΔΣ του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.



Σε δέκα μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες, και μόνο για όσους έχουν εισοδήματα έως 50 χιλιάδες ευρώ, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να πληρωθεί ο φετινός φόρος εισοδήματος.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει για εισοδήματα από 50 έως 80 χιλιάδες ευρώ, η πληρωμή να γίνεται σε επτά δόσεις.


Συμπληρωματική ερευνά διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης για την υπόθεση των CDS, προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες για ύπαρξη εσωτερικής πληροφόρησης και τη σχέση του Ανδρίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, για την είσπραξη ασφάλιστρων κίνδυνου στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.



Επιπλέον οικονομικό βάρος καλούνται να επωμιστούν χιλιάδες οικογένειες που έστελναν τα παιδιά τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Οι δήμοι θέτουν οικονομικά κριτήρια με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2010 ενώ λόγω της κρίσης τα πραγματικά εισοδήματα των οικογενειών έχουν μειωθεί αισθητά με αποτέλεσμα αφενός τα παιδιά να μη γίνονται δεκτά στους δημοτικούς σταθμούς και αφετέρου να αδυνατούν να πληρώσουν ιδιωτικούς.

Συγκέντρωση πολιτών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», η οποία στοίχισε τη ζωή σε 13 άτομα.
Οι διαδηλωτές κάλεσαν τον Πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να παραιτηθεί, καταλογίζοντας του ευθύνες για την τραγωδία, και εν συνεχεία πορεύτηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου ενώθηκαν με μέλη της Παγκύπριας Ομάδας Μνήμης και ομάδα εθελοντών που διένυσε 300 χλμ, στην μνήμη των θυμάτων.


Σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία, με απολογισμό 76 τραυματίες, εξελίχθηκε η διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρακωρύχων που συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές των επιδοτήσεων στον κλάδο.
Από τους τραυματίες 42 είναι διαδηλωτές, 33 αστυνομικοί και ένας είναι φωτορεπόρτερ. Ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα ότι θα περικοπούν κατά 3,5 δισ. ευρώ οι προϋπολογισμοί των περιφερειών.
 


Δύναμη 3.500 στρατιωτών -πέρα από όση έχει ανακοινωθεί εξαρχής- θα είναι διαθέσιμη για να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο αναφέρουν τα βρετανικά μέσα υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες της κυβέρνησης ότι η ιδιωτική εταιρεία που καλύπτει την ασφάλεια δεν θα μπορεί να διαθέσει εγκαίρως αρκετό εκπαιδευμένο προσωπικό.


Αυτομόλησε την Τετάρτη ο πρέσβης της Συρίας στο Ιράκ Ναουάφ αλ Φαρέζ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στη χώρα από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Πρόκειται για σοβαρό πολιτικό πλήγμα για τη Δαμασκό, καθώς ο σύρος πρέσβης διατηρούσε στενές σχέσεις με το καθεστώς του σύρου προέδρου, ενώ είναι ο πρώτος ανώτατος διπλωμάτης που το εγκαταλείπει.