Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

"Ο Τολμών Νικά".Το σύνθημα του Έλληνα ψηφοφόρου,ό,τι κι αν ψηφίσει σήμερα

Συνθήματα ακούσαμε πολλά και σ΄ αυτή τη προεκλογική περίοδο.Όμως το σύνθημα που νομίζουμε εκφράζει σήμερα κάθε Έλληνα ψηφοφόρο,ότι κι αν ψηφίσει είναι στρατιωτικό και δεν είναι άλλο από το “ο Τολμών Νικά”!

Την νίκη κανείς δεν μπορεί να την εγγυηθεί σε κανένα ψηφοφόρο.Και δεν εννοούμε τη νίκη κάποιου κόμματος αλλά τη νίκη του πολίτη.



Για τη τόλμη όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι απαραίτητη σ΄ όποιον σταθεί μπροστά στη κάλπη.

•Χρειάζεται τόλμη για να ρίξεις ψήφο στα κόμματα που λένε ότι το μνημόνιο μπορεί κάπως να “σουλουπωθεί”,αλλά πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Και χρειάζεται τόλμη γιατί η “χημειοθεραπεία” που έχει επιβάλει η Γερμανία σχεδόν σ΄ όλη την Ευρώπη αποτέλεσμα δεν έχει και οι “μεταστάσεις” είναι συνεχείς. Ζωές ανθρώπων καταστρέφονται,οικογένειες διαλύονται και οι όποιες αντοχές υπήρχαν εξανεμίσθηκαν.

•Χρειάζεται τόλμη να ψηφίσεις όσους λένε για άμεση καταγγελία και κατάργηση του μνημονίου ,γιατί δεν έχουν πείσει επαρκώς για το εναλλακτικό τους σχέδιο.Κι έτσι δίνουν δικαίωμα στους καταστροφολόγους να ακούγονται πειστικοί.

Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή κυριάρχησε στην κομματική αντιπαράθεση την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη έχει ανάψει για τα καλά η συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης.Θα υπάρξει μέλλον και πόσο μακρύ θα είναι;

Μπορεί όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών να είναι υπέρ της παραμονής μας στο ευρώ.Αυτό δεν αμφισβητείται.Ωστόσο θα έπρεπε η χώρα και οι πολιτικές της δυνάμεις να έχουν προετοιμάσει ήδη ένα εναλλακτικό σχέδιο επιβίωσης της χώρας σε περίπτωση που ευρώ δεν θα υπάρχει.Είτε επειδή θα αναγκαστούμε να το εγκαταλείψουμε εμείς,είτε επειδή οι εξελίξεις θα είναι τόσο καταιγιστικές που μπορεί να μην υπάρχει ευρώ. Μπορεί αυτό να μην γίνει αύριο,αλλά πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα γίνει σύντομα.

Αυτό δείχνουμε ότι δεν το σκεφτόμαστε καν ως ενδεχόμενο. Άπαντες έχουμε οχυρωθεί από το επιχείρημα ότι “δεν παράγουμε τίποτα,πως θα επιβιώσουμε” και ελπίζουμε ότι απλά θα παραμείνουμε στο καράβι του ευρώ που δίνει κι αυτό μάχη για να μην βυθιστεί.

Το δεν παράγουμε τίποτα είνα ψευδές.Μπορούμε να παράξουμε τα πάντα στη γη μας. Απλά την εγκαταλείψαμε δεκαετίες τώρα ακολουθώντας πιστά τις “συμβουλές” των Ευρωπαίων “φίλων” μας. Μπορούμε αν το θελήσουμε και το σχεδιάσουμε να “αναστήσουμε” γεωργία και κτηνοτροφία και επιτέλους να εκμεταλευθούμε σωστά και αποδοτικά κι όχι τυχοδιωκτικά τον τουρισμό μας. Αυτά είναι που μπορούν να μας στηρίξουν και να μας αναστήσουν πιο γρήγορα από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο που κάποιοι παρουσιάζουν ως άμεση σωτηρία.Αυτά ακόμη κι αύριο αν αρχίσουμε να ασχολούμαστε θα αργήσουν να αποδώσουν οικονομικά.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ο καθένας απο μας μας δεν πρέπει σήμερα να επιλέξει με βάση τα δικά του κριτήρια ποιο κόμμα ,ποιος ηγέτης και ποια πολιτική θα μας οδηγήσει αύριο σ΄ αυτό που όλοι -έστω αόριστα- υπόσχονται:την έξοδο από τη κρίση.

Καλή ψήφος,με τόλμη.Όπως κι αν την εννοείτε…