Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Η Διάβαση της Αφροδίτης ορατή και στην Ελλάδα



Ένα σημαντικό αστρονομικό γεγονός θα λάβει χώρα στις 06 Ιουνίου 2012, η διάβαση της Αφροδίτης από τον Ηλιακό δίσκο.

Θα είναι ορατό στην Ελλάδα, απλά θα είναι πολύ χαμηλά ο Ήλιος στις πρώτες του ώρες που θα ανατείλει. Θα χάσουμε βέβαια την επαφή εισόδου της Αφροδίτης στον Ηλιακό δίσκο μια και ο Ήλιος θα ξυπνήσει στις 5.46 τοπική ώρα και η επαφή με τον Ηλιακό δίσκο θα αρχίσει κάπου στις 1.30 ώρα Ελλάδος.


Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου, η πρώτη φάση της διάβασης θα γίνει ορατή στη Βόρειο Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το βορειότερο τμήμα της Νοτίου Αμερικής.
Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία θα μπορέσουν να δουν μόνο την τελική φάση του φαινομένου λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα της 6ης Ιουνίου.

Οι μόνες περιοχές από τις οποίες η διάβαση θα είναι ορατή σε όλη τη διάρκειά του θα είναι η ανατολική Ασία και ο Δυτικός Ειρηνικός.

Ο πλανήτης θα διασχίσει τον ηλιακό δίσκο και θα διέλθει μεταξύ του Ηλίου και της γης, φάση η οποία θα επαναληφθεί ύστερα από έναν ολόκληρο αιώνα, συγκεκριμένα το έτος 2117!

Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τις 01:09 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει επί έξι ώρες και 40 λεπτά.

Στη διάρκεια αυτής της σπάνιας διέλευσής της, «η Αφροδίτη μοιάζει με μια σκοτεινή κουκκίδα πάνω στην ηλιακή επιφάνεια», είπε στο Ρόιτερς ένας αστρονόμος που συνεργάζεται με το διαστημικό Κέντρο Κανάβεραλ.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό από πολλές ηπείρους (Βόρεια Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Αμερική) ενώ η παρακολούθηση φαινομένου συνίσταται με να γίνει με τηλεσκόπια που είναι εφοδιασμένα με φίλτρα για την ηλιακή ακτινοβολία.


Στις 6 Ιουνίου 2012 και χάρη σε μια σπανιότατη ευθυγράμμιση της Γης με την Αφροδίτη και τον Ήλιο, θα γίνουμε μάρτυρες μιας «ηλιακής έκλειψης σε μικρογραφία», όταν η Αφροδίτη θα διαβεί για τελευταία φορά αυτόν τον αιώνα μπροστά απ΄ τον ηλιακό δίσκο. Καθώς η Αφροδίτη θα αρχίσει να περνά ανάμεσα από τη Γη και τον Ήλιο, θα γίνει αντιληπτή ως μια μικρή μαύρη κουκκίδα που κινείται αργά κατά μήκος του ηλιακού δίσκου, ένα φαινόμενο που θα διαρκέσει περίπου 6,5 ώρες και θα είναι ορατό στο μεγαλύτερο μέρος της υδρογείου. Επειδή, κατά την έναρξη του φαινομένου ο Ήλιος στη χώρα μας θα βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα, μεγάλο τμήμα της διάβασης θα είναι αόρατο. Προσοχή όμως! Η παρατήρηση του φαινομένου χωρίς τα κατάλληλα αστρονομικά όργανα και φίλτρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα μάτια, ακόμη και τύφλωση, ενώ εξίσου επικίνδυνες θεωρούνται και οι διάφορες «πατέντες» που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται, όπως η χρήση καπνισμένου γυαλιού ή η χρήση γυαλιών οξυγονοκόλλησης.

Τελευταία φορά που ήταν ορατή μια διάβαση της Αφροδίτης από τον Ηλιακό δίσκο στην Ελλάδα ήταν το 2004. Να αναφέρουμε επίσης για την ιστορία ότι ξανά διάβαση Αφροδίτης δεν θα δούμε όσο ζούμε εμείς αλλά και τα παιδιά μας, και θα πρέπει να περιμένουν οι απόγονοί μας έως το 2125 (8 Δεκεμβρίου 2125).