Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Φόβοι για ντόμινο στην Ευρωζώνη. Μετά την Ισπανία η Ιταλία;

Ο προβληματισμός διαδέχθηκε το αρχικά καλό κλίμα στους κόλπους της ευρωζώνης για τις τάχιστες αποφάσεις όσον αφορά την Ισπανία και τη στήριξη της στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μετά τα εύσημα στο Eurogroup από Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους για ορθές αποφάσεις και γρήγορα αντανακλαστικά στην περίπτωση της Ισπανίας, οι αγορές, τα χρηματιστήρια αλλά και το ευρώ, αν και έδειξαν να αντιδρούν θετικά αρχικά, βρέθηκαν στη συνέχεια «στο κόκκινο» καθώς μεταδίδεται σαν ιός η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στους κόλπους της ευρωζώνης.

Επενδυτές και οικονομολόγοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα του δανείου προς την Ισπανία αλλά και για το αν η ευρωζώνη έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα συνεχιστεί το ντόμινο με επόμενο «ασθενή» την Ιταλία.

Μάλιστα σχολιάζουν ότι πρόκειται για άκρως ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι ξεκίνησαν και στην Ιταλία οι ανάλογες διαβεβαιώσεις πως έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έχουν ληφθεί τα μέτρα ώστε να μην κινδυνέψει η οικονομία της χώρας. Διαβεβαιώσεις που έδινε και η ισπανική κυβέρνηση μέχρι και πριν από λίγο καιρό…

Τα spread των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων, εξάλλου, κάνουν εκ νέου υψηλές πτήσεις. Το ισπανικό επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα βρίσκεται στο 6,5%, ενώ σε κόκκινο συναγερμό με επιτόκιο στο 6% διαμορφώνονται τα ιταλικά ομόλογα.

Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας, πάντως τόνισε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του «τους τελευταίους μήνες η Ιταλία έκανε από οικονομική άποψη ότι ήταν αναγκαίο για να σωθεί».

Την ίδια ώρα, η Citi προβλέπει ότι η Ιταλία θα βιώσει βαθύτερη ύφεση του αναμενομένου το 2012 και το 2013 και εκτιμά ότι «είναι πιθανό να χρειαστεί κάποιου είδους παρέμβαση από την ΕΚΤ, το μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ».

Για αναπόφευκτη προσφυγή της Ιταλίας στο μηχανισμό στήριξης κάνει λόγο, τέλος, το Spiegel, το οποίο τονίζει ότι στο Βερολίνο είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η επόμενη χώρα που θα καταφύγει σε Μνημόνιο θα είναι η Ιταλία. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το ντόμινο θα επηρεάσει και την Ιταλία και αυτά είναι «η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας αλλά και η κακή πορεία των μεταρρυθμίσεων».