Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Επαναληπτικές Εκλογές 2012: Σενάρια, εκτιμήσεις, κρυφές δημοσκοπήσεις

Λίγες ώρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου και οι δύο μονομάχοι, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στους αναποφάσιστούς ψηφοφόρους οι οποίοι -όπως όλα δείχνουν- θα κρίνουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Το σύνολο των κυλιόμενων μετρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων κατά τα τελευταία 24ωρα καταδεικνύουν, ανάλογα με το δείγμα της μέτρησης, πως το ποσοστό των αναποφασίστων στο εκλογικό σώμα μπορεί να φθάνει και το 15%. Πρόκειται για μεγάλο ποσοστό στο οποίο, όπως ανιχνεύουν οι δημοσκόποι, συμπεριλαμβάνεται και μία ισχυρή μερίδα νέων ψηφοφόρων.

Κατά τους ειδικούς, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι δεν είναι δυνατόν να κατανεμηθούν στα κόμματα που κατά τεκμήριο εισέρχονται στη Βουλή, βάσει της μεθόδου της αναγωγής, διότι η συμπεριφορά τους σε αυτές τις εκλογές εκτιμάται πως είναι απροσδιόριστη.

Το δεύτερο «μυστήριο» που κρύβει αυτή η εκλογική αναμέτρηση αφορά το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Χρυσή Αυγή. Ο προσδιορισμός στη βάση των δημοσκοπήσεων είναι εξαιρετικά δύσκολος όπως δηλώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, δεδομένου ότι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του κόμματος αυτού δεν δηλώνουν στις μετρήσεις τις πραγματικές τους προθέσεις. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία πάντως υποδηλώνουν μία συσπείρωση των δυνάμεων της Χρυσής Αυγής, ιδιαίτερα τις 10 τελευταίες ημέρες.

Το τρίτο «μυστήριο» των εκλογών της 17ης Ιουνίου αφορά το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ΚΚΕ.

Αν κανείς ανατρέξει σε όλο τα διαθέσιμα στοιχεία από όλες τις μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο «διπολισμός» ενδεχομένως να αγγίξει συνολικό ποσοστό πάνω από το 55% των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στην κάλπη.

Την ίδια ώρα τα επιτελεία των δύο βασικών πρωταγωνιστών, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν την εντύπωση πως αντιμετωπίζουν την εκλογική αναμέτρηση εν είδει ντέρμπι και πως οι διαφορές που σημειώνονται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εντάσσονται στα πλαίσια του σταυριστικού λάθους, δηλαδή +/-2,5%.

Αφόρητες πιέσεις από κέντρα του εξωτερικού

Με εκτενή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις, τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα. Τα περισσότερα εκτιμούν ότι, 24 ώρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την θέση της χώρας στην Ευρώπη, και για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Μετά την ωμή παρέμβαση από την γερμανική έκδοση της εφημερίδας «Financial Times», που χθες σε άρθρο της έφερε τον τίτλο «Αντισταθείτε στον δημαγωγό», ένα άρθρο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δίνουν μεγάλη έμφαση στις αυριανές εκλογές της χώρας, αναφέροντας πως οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τις εκλογές της «τελευταίας ευκαιρίας», επισημαίνοντας τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο θα την οδηγήσει εκτός ευρώ, αλλά και την αγωνία της Ευρώπης για την επόμενη ημέρα της νομισματικής ένωσης.

«Την Κυριακή παίζεται η μοίρα όχι μόνο αυτής της εξαντλημένης- από την ύφεση- χώρας. Όλη η Ευρώπη κρέμεται από μια ψήφο που θα μπορούσε να ανοίξει μια καταστροφική ρωγμή στην νομισματική ένωση, που ίσως να είναι αδύνατον να κλείσει… Κάνοντας μια βόλτα στην Αθήνα, είναι αρκετό να ανοίξεις τα μάτια για να συνειδητοποιήσεις ότι πρόκειται για μια χώρα που γλιστρά προς την υπανάπτυξη» γράφει η ιταλική «La Stampa».

Η γαλλική «Liberation» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στις ελληνικές εκλογές, με τον τίτλο: «Εκλογές στην Ελλάδα: Θυμός ή φόβος».

To Bloomberg κάνει ειδικό αφιέρωμα στην εκλογκή περιφέρεια της Β' Αθηνών, καθώς όπως λέει είναι η εκλογική περιφέρεια που εδώ και 40 χρόνια «μαντεύει» με επιτυχία το όνομα του πρωθυπουργού. «Οι επί χρόνια υποστηρικτές του πολιτικού κατεστημένου που νιώθουν καμένοι, είναι έτοιμοι να ρίξουν τα ζάρια για κάτι καινούργιο» σημειώνει το πρακτορείο.

Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων, την τελευταία προσπάθεια να συσπειρωθούν οι οπαδοί και να προσελκυστούν οι όποιοι αναποφάσιστοι, αναφέρεται το βρετανικό δίκτυο BBC.

Στάση αναμονής από την Κομισιόν

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε διευκρίνισε ότι θα υπάρξει αντίδραση της Επιτροπής, μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η κα. Αρενκίλντε είπε ακόμα ότι η ΕΕ θα «χρησιμοποιήσει» τη συνάντηση της G20 στην αναζήτηση μίας παγκόσμιας λύσης για την κρίση χρέους. Είπε μάλιστα, ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα είναι ένα από τα σημαντικά θέματα της G20.

ΙΙF: Αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα περάσει τον σκόπελο

Την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα εξέφρασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του Ινστιτούτου, στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ο κ. Νταλάρα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στους βασικούς στόχους του συμπεφωνημένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Επισημαίνει, πάντως, ότι υπάρχει «περιθώριο και ανάγκη αλλαγής».