Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ωμή παρέμβαση Φέκτερ στα εσωτερικά της Ελλάδας – Την... άδειασε ο Αυστριακός καγκελάριος


Ξεπέρασε κάθε όριο η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και του ίδιου του καγκελάριου της Αυστρίας.


Τι είπε η κυρία Φέκτερ; Ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε κυβέρνηση και ότι αν δε... χορέψουμε όπως μας «χτυπάει», τότε μπορεί να φύγουμε όχι μόνο από την ευρωζώνη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά!

Η Αυστριακή υπουργός εξέφρασε την «έκπληξή» της για τον πιθανολογούμενο σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. «Εκείνο που με εκπλήσσει ιδιαίτερα, είναι το ότι δεν θα παραμείνει στην εξουσία η τωρινή κυβέρνηση, αλλά θα έλθουν και πάλι νέα πρόσωπα, μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών και θα πρέπει και πάλι να ξεκινήσουμε από τον Αδάμ και την Εύα και να εξηγούμε πώς πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία» παρατήρησε, χαρακτηριστικά, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Και προχώρησε ακόμη περισσότερο, επισημαίνοντας πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι δυνατή μόνον εφόσον αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι΄ αυτό οι Έλληνες θα πρέπει να αναλογιστούν τις συνέπειες. Και αυτό, σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών σημαίνει ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για μια νέα ένταξή της στην ΕΕ και πως θα διεξάγονταν και πάλι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για να διαπιστωθεί αν μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει εκ νέου μέλος της ΕΕ!
«Ως εκ τούτου, οι Έλληνες, θα πρέπει να έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης» κατέληξε.

Μόνο που οι απόψεις και οι δηλώσεις της δεν προκάλεσαν απλά οργή σε όποιον τις διάβασε, αλλά και τη δημόσια παρέμβαση του Αυστριακού καγκελάριου, ο οποίος την «άδειασε» δημοσίως!

«Θέμα συζήτησης είναι μόνον, το πώς Αυστρία και Ελλάδα θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», σημείωσε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, προσπαθώντας να... σώσει ό,τι μπορούσε μετά από τις δηλώσεις της Φέκτερ, του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Σημασία έχει να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα, πρόσθεσε.

Αιχμή κατά της Μαρίας Φέκτερ, ήταν και η επισήμανση από τον Αυστριακό υφυπουργό Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ (του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος), ότι είναι σημαντικό οι πολιτικοί να αποφεύγουν τα περιττά σχόλια και να υπάρχει γενικά αυτοσυγκράτηση. Σύμφωνα με τον κ. Σίντερ, μια έξοδος από το ευρώ δεν λύνει το πρόβλημα ούτε για την Ελλάδα ούτε και για την Ευρώπη, ενώ απαραίτητες είναι οι μεταρρυθμίσεις και τα αναπτυξιακά μέτρα, ανεξάρτητα από το νόμισμα της χώρας.
Ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, επισήμανε ότι μόνον η Ελλάδα μπορεί να αποφασίσει αποχώρησή της από την Ευρωζώνη.

Συγχρόνως, ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης και να μην οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές, ενώ υπενθύμισε πως οι όροι για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας είναι γνωστοί και πρέπει να τηρηθούν.