Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

"Όλες οι πληγές του Φαραώ" στην Ελλάδα που δεν συμμορφώνεται!



"Όλες οι πληγές του Φαραώ" στην Ελλάδα που δεν συμμορφώνεται! Τα σενάρια πολλά: από χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ, πραξικόπημα...

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ένα πραγματικό μπαράζ δηλώσεων και δημοσιευμάτων στα οποία η έξοδος από την ευρωζώνη παρουσιάζεται άλλοτε σαν «απειλή» και άλλοτε σαν ρεαλιστικό σενάριο, με πολλές πιθανότητες να εφαρμοστεί, ύστερα και από το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής και τους νέους συσχετισμούς.

Το εξώφυλλο του περιοδικού Spiegel που κυκλοφόρησε σήμερα, με τίτλο «Ακρόπολη Αντίο!» είναι ενδεικτικό των προθέσεων στη Γερμανία, αλλά η συγκεκριμένη χώρα δεν είναι η μοναδική στην οποία διακινούνται τα συγκεκριμένα σενάρια.

Tην ίδια ώρα συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις και από αρμόδια θεσμικά χείλη επικεφαλής διεθνών οργανισμών, άλλων κρατών της Ε.Ε. ή και της ίδιας της Κομισιόν.

«Κοινωνική καταστροφή» χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Π.Κ. Πάντοαν. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση» υποστήριξε και πάλι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε σε νέες δηλώσεις του. Να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ ευχήθηκε η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Χάνσεν ενώ παράλληλα ζήτησε από τη χώρα μας «να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη εάν δεν τηρήσει τη συμφωνία, όπως οραματίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Alexander Stubb, στο Reuters. «Πιστεύω πως είναι μία αδύνατη εξίσωση και υπό αυτήν την έννοια είναι μία ανεύθυνη δήλωση,» τόνισε ο Stubb. «Συνειδητοποιούμε πλήρως πως η προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν,» συμπλήρωσε ο Φιλανδός υπουργός.

Αλλά και τα ξένα ΜΜΕ δεν πάνε πίσω. «Εάν ο Φώτης Κουβέλης δώσει τελικά το πράσινο φως, θα προκύψει κάποιας μορφής κυβέρνηση, η οποία ωστόσο θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Εάν απαντήσει αρνητικά, η χώρα θα κάνει βουτιά στο σκοτάδι και θα προκηρύξει εκλογές σε τέσσερις εβδομάδες» αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC.

Σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα La Repubblicca μόνο «δυσοίωνες προβλέψεις» κάνει για το μέλλον της Ελλάδας κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «Αρμαγεδδώνα που θα κάνει το Μνημόνιο να μοιάζει με περίπατο».

«Όλο και πιο πιθανή η έξοδος των Ελλήνων από το ευρώ» έχει τίτλο η Bild σήμερα σε σχετικό ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρει: «Τα ελληνικά κόμματα συνέχισαν να μαλώνουν χθες για το σχηματισμό κυβέρνησης, νέες εκλογές γίνονται όλο και πιο πιθανές. Εν τω μεταξύ στο Βερολίνο προετοιμάζονται για την έξοδο των Ελλήνων». Επισημαίνει ακόμα ότι «η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα στοιχίσει 11.000 ευρώ στους πολίτες των υπόλοιπων αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης» ενώ προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα αυξηθεί στο 20%, η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα είναι το 70% και το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 25%».
«Οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας στην Ελλάδα εξανεμίστηκαν την Κυριακή, παρασύροντας τη χώρα σε νέες εκλογές, γεγονός που εντείνει τις αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και αν θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της», γράφουν οι New York Times στην ηλεκτρονική τους έκδοση.

Το Bloomberg υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη βρίσκεται στο προσκήνιο και ότι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αρχίζουν να σταθμίζουν τις επιπτώσεις από αυτό το ενδεχόμενο.

«Βαθιά αβεβαιότητα περιβάλει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, λόγω της έλλειψης κυβέρνησης, που α μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ευρωζώνης» αναφέρει το CNN.