Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η BILD

Δημοσιογράφοι της Sueddeutsche Zeitung αρνήθηκαν να παραλάβουν το δημοσιογραφικό βραβείο Henri Nannen, λόγω βράβευσης με αυτό και της εφημερίδας Bild.Κάθε χρόνο βραβεύονται δημοσιεύματα τα...
οποία διακρίνονται για την ιδιαίτερη ανεξαρτησία, πληρότητα, αξιοπιστία και δημιουργικότητά τους. Το βραβείο οφείλει το όνομά του στον ιδρυτή του περιοδικού Stern, Χένρι Νάμεν.

Στις κατηγορίες ρεπορτάζ, έρευνα, τεκμηρίωση, δοκίμιο και φωτορεπορτάζ διαγωνίστηκαν συνολικά 872 δημοσιεύματα. Για πρώτη φορά απονεμήθηκε βραβείο και στην εφημερίδα Bild, για το δημοσίευμα «Σύγχυση για ιδιωτικό δάνειο – Παραπλάνησε ο Βουλφ τη Βουλή;», σχετικά με το σκάνδαλο του πρώην Προέδρου της γερμανικής Δημοκρατίας Κριστιάν Βουλφ που οδήγησε τελικά στην παραίτησή του.

Για την κατηγορία του καλύτερου ερευνητικού ρεπορτάζ είχαν προκριθεί να βραβευθούν επίσης δημοσιογράφοι της Sueddeutsche Zeitung, οι οποίοι αποκάλυψαν το σκάνδαλο της Φόρμουλα 1 με εμπλεκόμενη την τράπεζα BayernLB. Αρνήθηκαν ωστόσο να παραλάβουν το βραβείο, λόγω του ότι στην ίδια κατηγορία βραβεύτηκε και η Bild.

Για τη διάκριση της λαϊκής εφημερίδας είχαν διατυπωθεί και πριν από την τελετή απονομής αντιδράσεις, όπως από την πολιτικό των Πρασίνων Αντγιε Φόλμερ, αλλά ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής αντέτεινε ότι το μέσο δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο αποκλεισμού για την αξιολόγηση ενός ερευνητικού ρεπορτάζ.

Έτσι, η κριτική επιτροπή αποφάσισε μετά την τρίτη ψηφοφορία να απονείμει σε δύο ΜΜΕ το βραβείο.

Το βραβείο τεκμηριωμένου άρθρου απονεμήθηκε σε δωδεκαμελή δημοσιογραφική ομάδα του Spiegel, για το άρθρο «Μια ιδέα-βόμβα» με θέμα την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Τα βραβεία Henri Nannen, μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις της Γερμανίας για δημοσιογράφους, απονέμονται από το εκδοτικό συγκρότημα Gruner + Jahr και το περιοδικό Stern και συνοδεύονται από το ποσό των 35.000 ευρώ.