Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Tι μπορεί να σκοτώσει την ερωτική σας διάθεση

Μήπως εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για το σεξ; Ξεχάστε τις δικαιολογίες (πόσες μέρες κρατάει πια αυτός ο πονοκέφαλος;) και ψάξτε να βρείτε τις αιτίες σε φυσικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη λίμπιντο σας.

Άγχος

Μπορεί να ανήκετε σε εκείνους που λειτουργούν μια χαρά σε διάφορους τομείς όταν βρίσκονται υπό συνθήκες πίεσης. Αλλά το να αισθάνεστε σέξι δεν είναι ένας από αυτούς. Το εργασιακό άγχος, η έλλειψη χρημάτων, η φροντίδα για ένα άρρωστο οικογενειακό μέλος καθώς και άλλων παραγόντων πίεσης μπορεί να σας μειώσει τη λίμπιντο. Για να διατηρήσετε τα επίπεδα του άγχους σας υπό έλεγχο, μάθετε χρήσιμες τεχνικές διαχείρισης του στρες ή ζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού.



Άλυτα προβλήματα στη σχέση

Τα άλυτα προβλήματα στη σχέση είναι ένας από τους πιο στυγερούς δολοφόνους της σεξουαλικής ορμής. Για τις γυναίκες ιδιαίτερα, η συναισθηματική εγγύτητα αποτελεί σημαντικό συστατικό για τη σεξουαλική επιθυμία. Η κακή επικοινωνία, η προδοσία της εμπιστοσύνης καθώς και άλλα τέτοιου είδους εμπόδια μπορούν να στείλουν τη λίμπιντο σας στα τάρταρα.

Αλκοόλ

Δε μιλάμε για ένα ποτό ή δύο χρυσέ μου. Τα παραπάνω ποτηράκια μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά τόσο για εσάς όσο και για το σύντροφο σας.

Έλλειψη ύπνου

Αν η σας σεξουαλική σας διάθεση έχει φύγει, ίσως κοιμάστε πολύ ή δε κοιμάστε αρκετά ή ίσως έχετε αϋπνία ή άπνοια ύπνου. Ό, τι είναι αυτό που έχει να κάνει με οποιαδήποτε παρέμβαση στον ύπνο σας επηρεάζει και τη σεξουαλική σας διάθεση.

Παιδί στο σπίτι

Οι γονείς είναι δύσκολο να βρουν χρόνο όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι. Για αυτό υπάρχουν οι παππούδες , οι γιαγιάδες οι baby –sitter . Προσπαθήστε να δώσετε το χρόνο που χρειάζεται για τη σχέση σας.



Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα διαφορετικό είδος της σεξουαλικής διαταραχής από την απώλεια της λίμπιντο . Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία ανησυχούν για το πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σεξουαλικά και η ανησυχία αυτή σκοτώνει κάθε ερωτική διάθεση.

Κατάθλιψη

Πολλά από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν την σεξουαλική σας ορμή - το ίδιο όμως κάνει και η κατάθλιψη. Αλλά αν η σεξουαλική ορμή σας σημείωσε πτώση μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είστε πιεσμένοι. Η κλινική κατάθλιψη είναι μια σοβαρή, αλλά αντιμετωπίσιμη κατάσταση

Εμμηνόπαυση

Περίπου το ήμισυ των γυναικών αναφέρουν μειωμένη σεξουαλική διάθεση κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, αν και πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια ενεργή σεξουαλική ζωή. Εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, όπως η κολπική ξηρότητα και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, μπορεί να κάνει το σεξ λιγότερο άνετο.


Πηγή: NHS Choices, UK