Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Γερμανοί, κάτοικοι Χανίων, καλούν τη χώρα τους να πληρώσει τις αποζημιώσεις!




Κάλεσμα από γερμανούς πολίτες με μότο «Γερμανία ανάλαβε τις ευθύνες σου!» έρχεται ως απάντηση στον κ. Σόιμπλε που μίλησε απαξιωτικά για το θέμα από το CBS, αλλά και στον Γερμανοελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο DHW μας είπε να μην…μιλάμε για αυτά!


Πρόκειται για πρωτοβουλία Γερμανών πολιτών που ζουν στα Χανιά και οι οποίοι εγκαλούν τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση για τις τελευταίες δηλώσεις της απόρριψης των αποζημιώσεων που αξιώνει η Ελλάδα για όσα δεινά υπέστη κατά τη διάρκεια της κατοχής, τα αναγκαστικά δάνεια, τις αρπαγές και τα εγκλήματα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, όπως αυτό της Σφαγής του Διστόμου ( φωτογραφία σήμερα),των Καλαβρύτων, του Χορτιάτη,του Κομένου, της Βιάνου Κρήτης και δεκάδων άλλων περιοχών…



Μέχρι στιγμής 5 Γερμανοί πολίτες από τα Χανιά έχουν υπογράψει το σχετικό κείμενο, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τα «Χανιώτικα Νέα» σε μια κατεύθυνση συλλογής και άλλων υπογραφών.


«Ξεκινάμε εμείς και ελπίζουμε να συνυπογράψουν και άλλοι Γερμανοί με σκοπό να πάρει διαστάσεις το θέμα, να δημοσιευτεί και αλλού το κείμενό μας και να μαζέψουμε πολλές υπογραφές και στην Ελλάδα και παντού. Αυτή τη στιγμή είναι υποχρέωση των Γερμανών να καθαρίσουν το σπίτι τους», τονίζει ο Kοnstantin Fischer, ένας Γερμανός που ζει εδώ και 20 χρόνια στα Χανιά και είχε συμβάλει παλαιότερα σημαντικά στο να εντοπίσει εν ζωή Χανιώτες που είχαν κρατηθεί στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να τους βοηθήσει στη συνέχεια να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία για όσα υπέστησαν.


Οι λόγοι της πρωτοβουλίας σύμφωνα με τον κ. Fischer είναι δύο:


• Πρώτα από όλα η ντροπή που νιώθω απέναντι στους Έλληνες που βρέθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και έζησαν την κατοχή και τον πόλεμο και ακούνε μια δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών που δεν στέκει. Ντροπή και προς τους νέους Γερμανούς που τους ρίχνουν μια ευθύνη που δεν είναι δική τους, δεν πρέπει να είναι δική τους
.


Μετά τον πόλεμο οι Αμερικανοί αθώωσαν πολλούς Ναζί προκειμένου να συνεργαστούν απέναντι στην ΕΣΣΔ και στο Ανατολικό Μπλοκ. Άφησαν τους Ναζί στη θέση τους και αυτοί συνέχισαν να λειτουργούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και φόρτωσαν την ευθύνη στην επόμενη γενιά και η επόμενη γενιά στη δική μου γενιά. Και τώρα ουσιαστικά η δική μου γενιά που επιρρίπτει την ευθύνη στην επόμενη γενιά και αυτό δεν το θέλω.


• Δεύτερον, επειδή θεωρώ ότι η Γερμανία με τη συγκεκριμένη πολιτική υπονομεύει τον διάλογο ανάμεσα σε νέους ανθρώπους στην Ευρώπη. Και αυτό εντάσσεται στη γενική πολιτική της Γερμανίας να απομονώνει το τμήμα αυτό της κοινωνίας που νιώθει ότι έχει ευρωπαϊκή ταυτότητα και όχι εθνική». 
 Όλο το άρθρο στα Χανιώτικα Νέα:http://www.haniotika-nea.gr/website/pages_img/repository/newspaper/07.pdf