Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

L’echo: "Η μοναξιά των Ελλήνων"

«Η μοναξιά των Ελλήνων» τιτλοφορείται το τετρασέλιδο αφιέρωμα της βελγικής L’echo, το οποίο αποτελεί μια εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα, «εμπλουτισμένη» με συνεντεύξεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και του συμβούλου του πρωθυπουργού, καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη.

«Η ελληνική πρωτεύουσα πνίγεται από τη λιτότητα. Μαγαζιά και εστιατόρια αδειάζουν. Ενώ αφορούσε μόνο τους αποκλεισμένους, η φτώχεια αγγίζει όλο και περισσότερο τη μεσαία τάξη, που βυθίζεται σιγά σιγά» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα εξετάζοντας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.


«Η ανεργία αυξάνεται. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναζητά λύση. Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να σταματήσουμε αυτή την αύξηση» αναφέρει ο κ. Σαχινίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι «θα έπρεπε να είχαμε δει πρωτοβουλίες σε επίπεδο ιδιωτικής επένδυσης και εξαγωγών» αλλά οι επενδυτές έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την αρνητική δημοσιότητα εις βάρος της Ελλάδας. Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι υπάρχει κακή αντίληψη για ό,τι έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια αφού «είμαστε η μόνη χώρα που καταφέραμε να πετύχουμε μείωση του πρωτογενούς μας ελλείμματος πέραν του 10%, στο 2,5% το 2011».

«Ο λαός βρίσκεται στα όριά του. Δεν ξέρει τι του συμβαίνει, είναι ανήσυχος, φοβάται, δεν γνωρίζει το γιατί, και ξαφνικά, δεν βρίσκει δουλειά. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον το δημόσιο τομέα ως τη μαγική φόρμουλα όπως συνήθως» σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελης. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού εκτιμά πως αν είχε ακολουθηθεί ο δρόμος που πρότειναν οι Ευρωπαίοι εταίροι για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, «θα μας είχε οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση». Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης εκτιμά ότι παρά τις τάσεις που εκδηλώνονται στις δημοσκοπήσεις, τελικά «τα δύο κύρια κόμματα θα έχουν την πλειοψηφία».